Uskonnon ja valtion erottaminen toisistaan olisi paras ratkaisu

Viime aikoina on keskusteltu uskonnon asemasta yhteiskunnassa. Esimerkiksi kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Leena Sorsa kirjoitti (HS vieraskynä 11.2), että uskonnoille neutraali valtio olisi kaikille myönteinen asia. Tämä olisikin hyvä askel, muttei riittävä, sillä se jättäisi uskonnoille edelleen vahvan yhteiskunnallisen aseman.

Sorsa ei kannata uskonnon siirtämistä sivuun julkisesta elämästä, sillä hänen mukaansa se asettaisi sekularistisen ideologian uskonnollisten näkemysten yläpuolelle. Tämä ajatus kumpuaa siitä, että kaikilla on oltava uskonto ja täten on olemassa myös uskonnottomien uskonto. Ne, jotka katsovat maailmaa uskonnon näkökulmasta, näkevät myös sekularismin uskontona.
 

Uskonnon sivuuttaminen julkisesta elämästä ei tarkoita uskonnon asemaa sekularismille, sillä ei ole olemassa vain yhtä sekularistista ideologiaa. Sekularismi on hyvin laaja alusta, johon kaikki ihmiset mahtuvat katsomuksineen. Se on kuin valkoinen paperi, johon voi kirjoittaa ja piirtää kaikilla muilla väreillä. Jokaisen käyttämä väri voi olla täysin omansa eikä kenenkään tarvitse jäädä toisen värin vaikutuksen alaiseksi.
 

Historia on osoittanut, että siellä missä uskonnolla on ollut vähäisempi rooli julkisessa elämässä, siellä rauha ja yhteiselo ovat olleet helpompia ja onnistuneempia. Tietyn uskonnon valta herättää negatiivisia vastareaktioita muita uskontoja harjoittavissa. Tasavertaisuusperiaate ja tasapuoliset oikeudet ovat tällöin kyseenalaisia. Ratkaisu ei kuitenkaan ole se, että nostetaan muut uskonnot valitun uskonnon rinnalle.
 

Ainoa tie tasavertaiseen yhteiskuntaan on uskonnon ja valtion erottaminen toisistaan kaikilla julkisen elämän osa-alueilla. Uskonnon tulee olla täysin ihmisten henkilökohtainen asia. Tämä periaate on vietävä loppuun viimeistä piirtoa myöten. Ne julkisen elämän ilmiöt, jotka ovat vielä uskonnon vaikutusvallan alaisia, on korjattava. Ainoastaan tämä takaa kaikille tasavertaisen aseman muiden kanssa, oli henkilöllä uskonto tai ei. Tämä tukisi myös kotoutumista.
 

Valtion ja uskonnon erottaminen on etenkin nykypäivänä äärimmäisen tärkeä ja olennainen asia. Kun joskus aiemmin uskontoja luonnehdittiin oopiumiksi kansoille, niin tänä päivänä uskontojen nimissä käytettävä valta on vakava uhka tasa-arvoiselle yhteiskunnalle.

BinarMustafa
Muut Helsinki

Vasemmistoaktivisti, joka pyrkii edistämään ihmisten välistä tasa-arvoa ja uskoo, että muutos syntyy alhaalta.
www.binar.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu